Verloren vriendschap (deel 1: het eindexamen)

Gea van der Veen is  zelfstandig coach/trainer bij ‘De Steven’ (www.desteven.nl). Zij richt zich vooral op rouw- en verliesverwerking. Niet alleen bij overlijden, maar ook bij bijvoorbeeld ontslag, ziekte, ongeluk, burn out, hsp(hooggevoeligheid), stress, echtscheiding etc. In haar blogs vertelt Gea op informatieve en boeiende wijze over haar interessante werk.


Linda en Suus zijn dikke vriendinnen sinds ze bij elkaar in de brugklas van de Middelbare School komen. Alles delen ze met elkaar. Lief en leed.  Ze kijken beiden vol vertrouwen naar de toekomst. In de examenklas zitten Linda en Suus naast elkaar als Suus aan Linda vraagt of zij ook een bultje voelt bij haar sleutelbeen. Linda antwoord dat zij aan beide kanten een bultje voelt. Er wordt hard om gelachen.

De volgende dag is Suus niet op school. Aan het eind van de dag staat de moeder van Suus bij Linda op de stoep. Ze heeft schokkend nieuws. Het bultje van Suus blijkt kanker te zijn. De kanker is zelfs al in een vergevorderd stadium. Suus heeft vanuit het ziekenhuis naar Linda’s hele familie gevraagd. Ze wil heel graag dat ze allemaal op bezoek komen, want Suus heeft een hele goede band met het hele gezin.

Met het lood in de schoenen gaat Linda met haar familie bij Suus op bezoek. Nog maar 17 jaar oud en dan de diagnose kanker.  Op die leeftijd hadden zich geen zorgen hoeven maken. Suus blijkt enorm sterk te zijn en neemt daardoor alle angst bij het bezoek weg. Natuurlijk is het wel enorm emotioneel, maar het wordt een bezoek met een lach en een traan. Daarna breekt een moeilijke en intense periode aan. Suus wil hoe dan ook eindexamen doen, maar ze is intussen ook begonnen met zware chemokuren. Met de hulp van klasgenoten, intensieve begeleiding van de leraren en de steun van haar beste vriendin Linda lukt het Suus om de stof bij te houden. De situatie is hartverscheurend. In pyjama komt Suus met haar moeder vanuit het ziekenhuis na de chemokuren bij Linda op bezoek, zodat ze nog even in een andere omgeving is, maar even later is zo verschrikkelijk ziek.

Door haar enorme wilskracht en doorzettingsvermogen lukt het Suus toch om eindexamen te doen. Dat eindexamen doet ze vanuit haar eigen huis samen met vriendin Linda. En het is ongelofelijk, maar zowel Suus als Linda slagen voor hun eindexamen. Een groot feest volgt. De ontlading is enorm.  Suus heeft dan net het geweldige nieuws gehad dat de kanker uit haar lichaam verdwenen is en dat ze schoon is.

Het is de dag na het examenfeest. Na natuurlijk een gat in de dag te hebben geslapen, besluit Linda even lekker met Suus na te praten over het geweldige feest. Suus ’moeder doet de deur open en zegt dat Suus er niet is. Als Linda vraagt wanneer ze terug is, antwoordt Suus haar moeder dat Suus helemaal niet meer terugkomt. Linda staat perplex.” Hoezo niet?” vraagt Linda die er helemaal niets van begrijpt. “Suus is voor een talenstudie naar het buitenland gegaan en ze komt hier niet meer terug”. Suus wilde niets meer van haar oude omgeving weten. Maar ook niet van haar “oude” vrienden en bekenden.

Van de ene dag op de andere is je beste vriendin uit je leven verdwenen. Niet meer samen lachen of huilen, meidenavonden organiseren, naar de film of wat dan ook. Voor Linda voelde dit als een groot verlies, waar ze later in haar leven nog vaker mee zal worstelen. 

Dit is een blog bestaande uit 2 delen. In deel 2  zullen we zien dat het verlies van deze vriendschap voor Linda in haar verdere leven toch nog een rol zal blijven spelen.