Babyspam: hectiek, geluk en frustraties van het moederschap (deel 1: bolle buik)

Oetsiekoetsie en zo, maar een baby krijgen is naast leuk vooral ook best wel heftig. Corinne Groenenberg (34) staat op het punt haar eerste exemplaar te krijgen. Debora Boomsma (37) kreeg onlangs haar derde. De twee schrijven elkaar in deze column openhartig over de hectiek, het geluk en de frustraties van het moederschap. 'Borstvoeding. Uhm. Hoe doe jij dat met kolven eigenlijk?'

 

Ha Corinne,
Debora Boomsma
Ooh wat spannend! Je bent bijna uitgerekend hè? Buik staat zeker op knappen? Nu Ella alweer bijna vier maanden oud is, mis ik soms die dikke buik met knusse baby erin. Dat getrappel, die spanning van dat het elk moment kan gaan gebeuren. De laatste maanden van mijn zwangerschappen vond ik altijd de mooiste. Lekker rustig aan toeleven naar dat magische moment. Tuurlijk, het is soms ook eng. Vooral deze keer vond ik de gedachte aan de geboorte af en toe zenuwslopend. Wat nou als mij iets zou overkomen? Of haar? Hoe moest dat dan met onze jongens (7 en 4)? Die leefden zo toe naar de komst van hun zusje en die kunnen toch nog helemaal niet zonder hun moeder? Whoe, ik kreeg er wel eens de kriebels van. Ik had dit keer zoveel te verliezen met een heel gezin dat mét mij in blijde verwachting was, dat was bij de eerste toch heel anders. Maar al mijn zorgen waren, zoals wel vaker, onterecht. Ella kwam gezond ter wereld, ik herstelde supersnel van de (derde!) keizersnee.

Hoe staat het met jouw zenuwen? Alle horrorscenario's al tig keer doorlopen of zie je het allemaal wel? Ik ben benieuwd.

X Debora


Hee Debora,
Daar zit ik dan, met m’n laptop op schoot op het balkon. Het gaat allemaal nog nét. Hoewel de ervaringsdeskundigen zeggen dat ik een kleine buik heb, voel ik me soms net een olifantje. Sokken en schoenen aantrekken is een hele onderneming, mijn shirtjes pas ik allang niet meer en af en toe vergeet ik gewoon dat ik een enorme toeter heb. Gisteren parkeerde ik mijn auto bijvoorbeeld, lekker strak, tussen twee andere auto’s. Het past precies, dacht ik. Totdat ik de deur opende en merkte dat ik met mijn buik vastzat tussen de auto en het openstaande portier. Toch maar een ruimer parkeerplekje opzoeken…

Het hebben van een dikke buik is ook leuk. Ik voel me echt zwanger en het is fantastisch m’n kind regelmatig te voelen. Al verandert dit –doordat de baby groter wordt en er minder plek is- wel een beetje. In plaats van subtiele moves laat hij me nu regelmatig schrikken door me een flinke trap te geven. Altijd op dezelfde plek en de ene keer met wat meer kracht dan de andere keer. Ik kan me echt voorstellen dat je –zodra de baby geboren is- dat gevoel soms mist.

Ik heb sinds deze week zwangerschapsverlof. Om eerlijk te zijn; ik vind het heerlijk. Lekker uitslapen, wasje draaien, lunchen met een vriendin, laatste babykleertjes inslaan en voorbereiden op de bevalling. Afgelopen weekend had ik mijn babyshower. Ik ben verwend met allerlei leuke cadeautjes, een overheerlijke taart, alcoholvrije biertjes … en…. bevallingsverhalen.

Hoe verder in de zwangerschap, hoe minder ik er tegenop zie. Gek hè?! Al maakte de opmerking van een vriendin ‘Toen ik beviel leek het net alsof er een voetbal door mijn neus neusgat werd geduwd’, me niet geheel ontspannen. De vluchttas (die we meenemen naar het ziekenhuis), is bijna ingepakt, het bed gaat dit weekend op klossen en morgen bespreek ik het geboorteplan (waarin je aangeeft wat je verwachtingen zijn van de bevalling) met de verloskundige.

Kortom, ik ben er bijna klaar voor… Maar spannend is het inderdaad wel. Ik ben me er heel erg van bewust dat het niet vanzelfsprekend is om een gezond kindje te krijgen. Het enige wat ik er op dit moment aan kan doen is gezond eten en relaxen… en dat gaat prima met dit mooie weer!

X Corinne