Transparantie:
card-image
1275 x bekeken
Deel deze herdenkingsplek en help zo herinneringen te verzamelen

Steun deze familie

Steun deze familie door iets extra's te doen.

— Overlijdensbericht —

Jan Nijland

25 december 1978
-
14 juli 2017
Steenwijk

Over Jan

In memoriam Jan Nijland

 

Ik kende hem van gezicht en naam, maar doordat onze dochters samen afgelopen seizoen in één team zaten bij de voetbalclub leerde ik hem pas echt kennen. Ik wist dat hij ziek was en dat zijn tijd in het aardse bestaan gelimiteerd was: Jan Nijland heeft ons moeten verlaten.


Zijn gevecht tegen zijn verwoestende ziekte was dapper gedragen. Als je hem vroeg 'Jan gaat het wat?', zei hij altijd: 'Ja hoor, gaat goed...' In het begin van het voetbalseizoen ging het ook nog wel redelijk goed, Jan was vaak aanwezig op het veld om de voetbalprestaties van zoon Casper en dochter Floor te aanschouwen. En reed vaak naar uitwedstrijden mee.
Jan was een leuke, spontane man. Zijn ziekte had geen invloed op zijn vrolijke houding en kijk op het leven. Hij vertelde mij over zijn loopbaan, en natuurlijk over Blokzijl. Indrukwekkend vond ik de woorden 'Ik heb heel veel gewerkt, heel veel.' Bij een bezoek aan hem thuis liet hij mij eens foto's zien, over zijn leven en belevenissen, en je voelde dat er een soort afscheidsbeeld werd geschetst in de verhalen achter de kiekjes.


Uit het niets zei hij ook een keer, doelend op zijn ziekte: 'Ik ben nog niet eens veertig hè.' De wreedheid van het leven en zijn ziekte lagen verpakt in die paar woorden. Gaande het seizoen zagen wij hem steeds minder op het sportpark. Het afscheid kwam dichterbij. Was hij er wel dan hoopte ik als leider van het team, dat dochter Floor zou scoren in de wedstrijd, gewoon omdat ik hem nog zulke momenten gunde. Zoals we hem ook gunden, dat er een wonder zou geschieden om hem te genezen. Het mocht niet zo zijn. Zijn toestand verslechterde en waar hij voor zijn gasten in zijn restaurant De Bovenmeester malse gerechten bereidde en kookte, moest Jan zichzelf heel taai tonen. Je hoopte dat het binnen de menswaardige en draaglijke grenzen bleef.


Jan Nijland is, hoe wrang het ook klinkt, uit zijn lijden verlost. Op het gebouw waar zijn restaurant gesitueerd is, het voormalige School B gebouw staat geschreven: 'Wie wil, die kan'. Jan wilde heel graag, maar kon niet meer, de oneerlijke strijd is gestreden. Jan laat een lieve vrouw en twee kinderen achter, en een prachtig restaurant, wat hij met heel hard werken heeft bewerkstelligd. Een prestatie van formaat. Jan Nijland was een Meesterkok, maar bovenal een goed en fijn mens, die zijn gezin op veel te jonge leeftijd heeft moeten verlaten.


André Lampe

Deze online herdenkingsplek wordt beheerd door familieberichten .nl